Resnica in laž

                                                               RESNICA IN LAŽ 

Jaka, 17-letni mladenič, je imel tri brate. Matica, Jonasa in Luko. Nekega dne so bili vsi pred hišo in počeli, kar mladeniči tistih let počnejo. Jaki je postalo dolgočasno, in se je spomnil na zgodbo o jami,ki jim jo je pripovedovala mama, ko so bili mlajši. Vsi so se spomnili na mamo in njen glas, ki je govoril o jami, napolnjeni z zlatom, ki bi končal njihove težave z denarjem. Po krajšem premisleku so se odločili, da bodo jamo našli in se odpravili na pot. Ampak niso vedeli, da Jakov predlog ni bil v njihovo korist. Pred jamo namreč stojijo krvoločne živali, za vstop pa moraš nekaj svojega žrtvovati. Jakov načrt je bil, da žrtvuje svoje brate, česar pa jim ni povedal.   

    Bratje so z mislijo na novo plemenito življenje hodili več dni, ko so se ustavili v majhni vasici, da bi se okrepčali in naspali. Trije bratje so utrujeni zaspali, medtem pa je Jaka izkoristil priložnost in jim v čaše nastavil strup. Fantje bi ga spili in po nekaj urah izgubili ravnotežje in zavest. Po kratkem počitku so se odpravili naprej. Preden se odšli, pa je Jaka dal bratom  čaše, da ne bodo žejni med potovanjem. Tudi sam je spil nekaj vode. Po dolgem potovanju so končno prispeli do jame z zlatom. Bratje so se razveselili, ker bodo obogateli, Jako pa je postalo strah, saj strup še ni začel delovati, potem pa se je začel počutiti čudno in ugotovil je, da je sam spil strup in zaklical bratom na pomoč. Vendar  mu niso pomagali, saj so vedeli, kaj jim je želel storitiPustili so ga, da je izgubil zavest, in  dali krvoločnim živalim jabolko, kot žrtvovanje z njihovega vrta 

     Prijazni bratje so Jako odpeljali domov skupaj z pridobljenim  zlatom. Jonas, Matic in Luka so zelo obogateli, se poročili in živeli srečno do konca svojih dni. Jaka je ostal brez kakršnega koli premoženja in do konca življenja živel na ulicah in prosil za hrano.     

   

ZK 






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

RESNICA IN LAŽ

Novela o dobroti

Novela o Abudalahu Hajdarju Muradifu