Na robu upanja

NA ROBU UPANJA 


Minevali so dnevi. Z njimi pa tudi upanje za boljše življenje. Vsaj tako bi pravil Oliver, ki se mu je svet pred enim letom obrnil na glavo. 


Sredi urbanega mesta, nekaj ulic proč od deset nadstropnih stanovanj, v katerih je mladi mož prebival s svojo družino, je stala bolnišnica. Petintridesetletni Oliver se je predčasno vrnil iz službe. Prišel je obiskat svojo ženo Gabrielo, ki je zaradi hudih težav s srcem prisiljena ostati v bolnišnici. Pred nekaj meseci se jima je rodila hčerka Emilija, za katero je bil Oliver prisiljen skrbeti sam. Gabrielino stanje se je v zadnjem letu hudo poslabšalo. Oliver je pred kratkim izgubil službo zaradi predčasnega odhajanja in pogostega manjkanja, zato je bil začasno zaposlen kot delavec na gradbišču. Delal je dneve in noči, a si kljub temu ni mogel privoščiti veliko več kot le osnovno. Namreč vse prihranke je vlagal v ženino zdravljenje in zadnji mesec je živel na robu svojih zmožnosti. Željan je bil boljšega življenja in sreče, ki jo je imel nekoč, ter svobode, ki se ga že leto dni ni dotaknila. 


Vstopil je v bolniško sobo ter sedel poleg Gabriele, ki je bila popolnoma negibna. V sobo je prišel zdravnik, ki ga je pred dobro uro klical po telefonu. Oliverju je sporočil, da je edina rešitev zanjo še zelo draga operacija v Ameriki. Potem ko je izvedel za stroške operacije, je vedel, da tega ni finančno zmožen. Doma je iskal rešitve, saj nad svojo ženo ni hotel obupati. Edino, kar mu je ostalo, je bilo, da proda stanovanje in se začasno vseli v podnajemniško sobo. Čez nekaj časa se je vrnil v bolnišnico. Gabriela se je zbudila in on ji je razložil vse, česar se je domislil. Žena je hitro planila v jok in Oliverju celotno idejo prepovedala. Želela si je, da on z Emilijo živi normalno življenje brez nje. Celotna debata je prerasla v prepir. Ko sta bila že oba na robu živcev, je v sobo vstopila neznana ženska. Obema se je predstavila in jima razložila, da je pred nekaj dnevi slišala Oliverjev pogovor z zdravnikom. Situacija se ji je zdela tako žalostna in nepravična, da je skrivoma začela zbiralno akcijo za Gabrielino operacijo. Zbrala je dvakrat toliko denarja, kot je bilo potrebno, in jima ponudila priložnost za let v Ameriko. Nato je v sobo vstopilo še nekaj drugih ljudi, ki so donirali nekaj denarja, pri tem se je Oliver vsem izredno zahvalil.


Gabriela je čez dober teden uspešno prestala operacijo in svoje življenje nadaljevala brez kakršnih koli težav. S preostankom denarja so kupili hišo na podeželju in mirno živeli daleč proč od stresnega mestnega življenja. Oliver je tako končno dočakal svoj mir in svobodo, ki si jo je močno prislužil. 


LV



 

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

RESNICA IN LAŽ

Novela o dobroti

Novela o Abudalahu Hajdarju Muradifu