Novela o Ašiju

 

NOVELA O AŠIJU

Peter je bil moški srednjih let. Živel je sam in ni imel družine. Zaposlen je bil v velikem podjetju kot upravnik financ. Vendar je bil njegov način življenja kljub dobremu finančnemu stanju zelo nezdrav.

Nekega dne je na svojem računalniku v pisarni urejal dokumentacijo preteklega meseca, ko je v sobo prišla tajnica. Dvignil je pogled, ko mu je na mizo odložila tri papirnate ovojnice. Zahvalil se ji je za pošto in pogledal, kaj je dobil. Prvi dve ovojnici sta bili računa za vodo in elektriko njegovega stanovanja. Pošiljatelj tretjega pisma pa je bil zdravstveni dom. Vsebina ovojnice so bili izvidi z njegovega preventivnega pregleda prejšnji teden. Ko je prebiral izvid, je opazil, da je njegova raven holesterola zelo presegla normalno mejo, kar ga je močno zaskrbelo. Na dnu lista je opazil komentar, ki mu ga je napisal zdravnik.  Pisalo je, da mu svetuje bolj zdrav način življenja, saj ima previsok krvni sladkor in holesterol. Spomnil se je na svojega očeta, ki ga je doletela možganska kap zaradi strdka, ki je bil posledica nezdravega načina življenja. To ga je vznemirilo, zato se je odločil, da gre ven na zrak na cigareto. Ko je prišel ven, se je naslonil na zid, si prižgal cigareto in užival v pomirjujoči tišini. Njegov mir je prekinilo glasno cviljenje in lajanje izza vogala. Najprej se zanj ni zmenil. Minuto kasneje pa je izza vogala prišel mali kuža. Peter se ni spoznal na pse, vendar je dobil občutek, da je ta mešane pasme. Ker ga je cviljenje in lajanje motilo, je odšel nazaj proti vhodu v zgradbo. Na njegovo presenečenje mu je pes sledil. Peter ga je poizkušal odgnati, vendar mu to ni uspelo, zato je psa pustil zunaj in se sam odpravil nazaj v pisarno. Ker ga je novica o njegovem slabem zdravstvenem stanju tako vznemirila, se ni mogel več zbrati, zato je šel do šefa in ga prosil, da mu da prosto popoldne. Ko je prišel iz zgradbe je bil tam še vedno isti pes. Žival se mu je zasmilila, zato jo je vzel sabo domov in na spletu objavil, da je našel mladega psa, ter svoje kontakte. Rekel si je, da bo psa obdržal le, dokler ga ne pokličejo njegovi lastniki. Vendar je psa čez čas močno vzljubil in ga poimenoval Aši.

Peter se je bil zaradi Ašija prisiljen veliko več gibati in tako je začel vedno bolj zdravo živeti. Opustil je tudi kajenje. Na naslednjem pregledu čez 6 mesecev so bili njegovi izvidi odlični. Sam je bil zelo vesel, da je dobil Ašija in da je zaživel bolj zdravo. 

 

E.M.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

RESNICA IN LAŽ

Novela o dobroti

Novela o Abudalahu Hajdarju Muradifu