Odvisnosti mladega človeka


 Odvisnosti mladega človeka 

 

Nevarna preizkušnja sodobnega, nevednega najstnika je prav soočenje s škodljivimi substancami, ki so postale v zadnjem času velik družben problem. Kljub ozaveščanju o nevarnosti in posledicah se vedno pojavi ter napade najšibkejše. Ta izrecno prepovedana in obenem vedno na dosegu roke – kraljica droga. Zakaj je družba našla svojo zahrbtno tolažbo v prav prekleto uničevalskem zvarku, ki jemlje življenja in tisto resnično iskano radost do obstajanja? In ali je sploh vredno verjeti v vsa ta prepričanja, če se nenazadnje srečamo v peklu? 

Billy je slonel na veliki betonski škatli, ki je bila zgrajena iz neznanega razloga in neugodno postavljena sredi zapuščenega, tovarniškega parkirišča. Bil je omotičen in se trudil, da ne bi zdrsel na mokra tla. Spet je vzel prekleti zvarek! Na njegovi desni je sedela deklica, ki ji je bilo ime Deborah in je imela štirinajst let. Pravijo, da je hudič vzel mlade. Včasih se je smilil sam sebi in skupaj v pekel vlekel še ostale, vendar spoznanje Sivega starca, ki je bil več kot le preprodajalec droge, ga je spravilo v lepši svet. Počutil se je kot neustavljivi vitez, ki že s svojim obstajanjem rešuje življenja, in ni bilo lepšega, kot udejanjanje začrtanih junaštev v neskončni domišljiji. In vse to za tisto malo deklico, za kraljično Deborah. Deklica se je tedaj dvignila z vlažnih tal in se v svojem krilcu nalahno priklonila Sivemu starcu, ki ji je z nasmehom v roko potisnil majhno, plastično vrečko. Billy je vzdihnil, ko se je odrešenik pomaknil k njemu, in padel na kolena. Čutil je blaženost in radost; kako zelo je ljubil ta trenutek! Potem je Sivi starec izginil za betonsko škatlo in ostal je sam z ubogo deklico, ki si je že tiščala iglo v ožilje. Življenje je lepo. Življenje je lahko lepo. 

Billy in Deborah nista dočakala jutra in v svoji temačni radosti umrla v viteških junaštvih. Ljubila sta drug drugega, ampak zvarek je povezoval vseskozi in neskončna igra slepote za potešitev. Življenje je prekratko, da ne bi bilo vredno umreti za svojo princeso in svojega princa. In vendar se predajamo skušnjavam, ki nam pomenijo več kot vse ostalo, da pozabimo na prvotno življenjsko poslanstvo. Delati dobro in ljubiti svet. Biti vitezi v svojih srcih. Zato je tragika mladega človeka v nepojasnjeni vojni z odvisnostjo nepojmljiva slepota. Bomo ljudje navsezadnje sprevideli in zaživeli skladno s svojimi prepričanji? Se bomo sposobni odpovedati osebni odvisnosti? 

 

Sivi starec se je nasmehnil in izginil v noč. Obiskal bo svoje preostale odvisne prijatelje. 

 

                                                                                                                                            A.Ž. 

 




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

RESNICA IN LAŽ

Novela o dobroti

Novela o Abudalahu Hajdarju Muradifu